DE PINTEREST-TEST. Vingerverven zonder een vuil huis en een vuil kind

‘Mess Free Finger Painting’, vrij vertaald als: vingerverven zonder dat huis en kind een laagje kleur krijgen, lijkt op Pinterest de ideale peuteractiviteit. Journaliste Rien de Mey, mama van Matilda (2,5) en Waldo (5 maanden) testte het op een zondagochtend.

Verschenen op www.nieuwsblad.be

“Mama ik wil felleben”. Het is zondagochtend, zeven uur en het stukje van mijn persoonlijkheid dat gisteravond te laat op café bleef plakken, wil even doen alsof ik haar niet versta. Maar ik wéét wat ‘felleben’ betekent. Het betekent: alle verfpotjes bovenhalen, elke millimeter van de witte tafel onder een toile cirée verstoppen, de kleren die we nét hebben aangekregen, weer uittrekken en vervolgens hopen op een ‘slechts matig slagveld’.

Maar ze doet het zo graag, dat vingerverven. En omdat creativiteit aangemoedigd moet worden (ik bedoel maar: ze wil eens niét naar Peppa Pig kijken, snel!), doe ik meestal niet flauw. Ik duikel het knutselgerief op en we schilderen tot zolang ze het beu is (dat is: gemiddeld na een kwartier) en vervolgens poets ik én mijn kind én het huis tot ik dat beu ben. Dat duurt dan gemiddeld een uur.

quotes.png

hallo heilige graal der peuteractiviteiten!

Beeld je dus mijn vreugde in wanneer ik via Pinterest op een blogpost terechtkom die ‘mess free finger painting’ belooft. Pardon? Het principe is even simpel als geniaal: een blogmoeder kwakte wat plakkaatverf in een diepvrieszakje, zip-lockete dat dicht en bevestigde het ‘schilderzakje’ tegen het raam met tape. Kiddo’s, zo verklaarde de moeder in kwestie, kunnen zo wel u-ren vingerverven zonder ook maar een vinger, pas geschilderde muur of designkussen vuil te maken. En bovendien is het hele zaakje nog herbruikbaar ook. Hallo heilige graal der peuteractiviteiten!

Vol verwachting vul ik dus meteen zelf een zakje en kleef ik ‘het toverschilderij’ (want ja, er een beetje poeha aan hangen werkt meestal wel bij mijn peuter) tegen het raam. Het enthousiasme is groot. Althans toch bij mij. Mijn dochter? Die zet welgeteld één streep op het zakje en kijkt vervolgens extreem beteuterd naar haar wijsvinger. “Maar mama, mijn vinger is niet vuil”. En daarmee is het dan ook meteen gezegd. Betekent ‘niet vuil’ voor ons – praktisch ingesteld oudervolk – ‘geniaal’, dan betekent het voor die kleine chaosfactoren uiteraard ‘regelrecht saai’. Vingerverven hoort helemaal niet ‘mess free’ te zijn. En dat had het kind in mij eigenlijk wel kunnen weten.