DE PINTEREST-TEST.

Twee kleuters zelf slijm laten maken, is dat wel verstandig?

Hoe maak je slijm? Met een recept dat altijd lukt, natuurlijk. Onze journaliste Rien de Mey, mama van Matilda (2,5) en baby Waldo, pakte de keukentafel in met beschermend plastic en ging ervoor. Maar: hoe verstandig is het om je kleuter slijm te laten maken? En: lukt het-recept-dat-altijd-lukt ook echt? Een test.

Verschenen op www.nieuwsblad.be

Vergeet wasco’s, knuffelberen en poppenhuizen. Tegenwoordig spelen meisjes gewoon het allerliefst met slijm. Of dat ontdek ik toch op Pinterest. Omdat mijn kleuter nogal happig is op Alles Kneedbaar – denk: Play-doh, kinetisch zand en sandwiches met choco – vermoed ik dat zo’n slijmerige blob ook hier thuis wel eens een puntje zou kunnen scoren. Maar liever dan hem kant-en-klaar te kopen, gooi ik het op een DIY-project. Hebben we niet alleen een woensdagnamiddagactiviteit beet, maar ook een prima excuus om dat waterschuwe Floddertje achteraf nog eens in bad te krijgen.

Het ‘recept’

Pinterest, en bij uitbreiding de rest van het internet, weet het niet zo goed. Scheerschuim, doucheschuim, lenzenvloeistof, bakpoeder, maïzena, bicarbonaat, kinderlijm, wasmiddel: het lijkt alsof elke zelfverklaarde slijmgoeroe een andere ingrediëntenlijst hanteert. Omdat ik geen tijd heb om dieper in de materie te duiken – ik sta namelijk al in de Hema en er hangt een kleuter aan mijn been – pik ik er lukraak een slijmtutorial uit. ‘Slijm maken met wasmiddel. Lukt altijd’. Yup, die graag.

quotes.png

Mijn kleuter is nogal happig op alles kneedbaar. Denk: play-doh, kinetisch zand en sandwiches met choco.

Voor dit slijm blijk ik maar twee dingen nodig te hebben: knutsellijm en wasmiddel. Ik grabbel twee flesjes kinderlijm mee uit de Hema en spreek mijn eigen wasmiddelvoorraad aan. Werkwijze? Giet een flinke bodem lijm in een plastic kom, doe er een scheutje wasmiddel bij, voeg wat kleurstof toe (dat lijkt mij een derde ingrediënt, maar goed: detailkritiek. En ik heb nog ergens voedingskleurstof liggen). Roer een minuut of vijf en kneed vervolgens de blob tot absolute slijmperfectie. Het testpubliek – mijn dochter (bijna 3) en haar vriendinnetje (3) – is dolenthousiast. Dit wordt een eitje.

De test

De kinderen tot op het ondergoed uitgekleed, elke vierkante centimeter tafel verstopt onder een plastic zeil: we verwachten hier duidelijk een ravage. Maar niks van: het slagveld blijft uit. Geen haren die per ongeluk in de lijm worden gesopt, geen potjes kleurstof die omvallen, geen shotjes wasmiddel die onopgemerkt in kleutermonden verdwijnen. Maar, jammer genoeg… ook geen slijm. Hoe enthousiast we ook blijven roeren – serieus, in die tijd hadden we gemakkelijk drie keer verse béarnaise gemaakt – het witte papje transformeert niet in de magische blob die ons werd beloofd. Zelfs niet na toevoeging van nog meer lijm, scheerschuim (een tip van het internet) of maïzena (een blinde wanhoopspoging).

quotes.png

In die tijd hadden we gemakkelijk drie keer verse béarnaise gemaakt.

Het resultaat

De anticlimax! Dit zag er zo simpel uit, dat we zelfs geen rekening hielden met een mogelijke mislukking. Mijn fout. Want pas wanneer het misgaat, ontdek ik dat er voor elke Google-slijm-hit ook een ‘Help, mijn slijm mislukt’-artikel bestaat. Slijm maak je niet zomaar, blijkbaar. Er schuilt bijvoorbeeld al een hele wetenschap achter welke lijm wél slijm wordt en welke niet. En die wetenschap hebben vloggende tienermeisjes al uitvoerig en proefondervindelijk voor je uitgedokterd. Gebruiken zij lijm uit de Action, dan doe jij dat dus maar beter ook. Komt het wasmiddel uit de Albert Heijn, dan moet je het niet met Dash proberen. Les geleerd.

Onze meisjes hebben de totale ‘slime fail’ alvast niet in de gaten. Omdat ze drie zijn en werkelijk geen flauw benul hebben van de hele online slijmcultus, vinden ze de smurrie waarin ze al twintig minuten met veel overgave roeren een zeer bevredigend resultaat. En het belangrijkste: ze hebben zich prima geamuseerd.

De dag erna vertel ik een andere mama over ons mislukte slijmexperiment. Ze zegt dat ik me gelukkig mag prijzen. Dat slijm in je huis krijgen dan misschien uitdagend mag zijn. Maar dat het vervolgens – wanneer je het beu bent om overal hompjes glitterblubber te vinden – weer onopgemerkt naar buiten werken nog onaards veel moeilijker is.