Weg met ‘de perfecte brooddoos’: deze mama’s tonen wat zij hun kinderen als lunch meegeven

Hoe realistisch is de lunchbox ‘uit de boekjes’? Geven mama’s hun kinderen echt groentenspiesjes en quinoasalade mee, of mogen het nog boterhammen zijn? Journaliste Rien de Mey (32), mama van Matilda (2,5) en Waldo (5 maanden), vroeg aan andere mama’s hoe zij dat doen. Conclusie: voel je niet schuldig over een snel klaargemaakte brooddoos en geef vooral mee wat je kind lekker vindt. En laat de perfecte lunchboxen op sociale media voor wat ze zijn: “Kinderen willen niet te veel opvallen in de refter.”

Verschenen op www.nieuwsblad.be

Isabelle2.JPG

Isabelle, mama van de tweeling Clio en Ysaline (6): 

“Als ze maar iets eten" 

“Ik maak elke dag sandwiches met smeerkaas en kippenwit. Dat is niet voor publicatie zeker? Maar als het erop aankomt wil je toch dat je kind iéts eet, dat het niet flauwvalt op school. En als dat een sandwich met smeerkaas is, dan is dat een sandwich met smeerkaas. Ik stop er nog wat kleine tomaatjes of stukjes wortel bij, zodat ze toch een béétje groenten eten. En een gezond quinoakoekje.”

Aangezien mijn peuterpuber tegenwoordig zelfs de stukjes bieslook uit haar kruidenkaas vist (want: groen), weet ik nu al dat ik hem zal worden: de schaamouder. Diegene die al na vijf schooldagen het snijden van de komkommerbalkjes zal staken, omdat de komkommerbalkjes onaangeroerd terugkeren. Diegene die met een slaapkop het pretgehalte van de brooddoos zal opkrikken door ‘snel wat hespenworst op te rollen’ en meteen overstag zal gaan als het kind liever boterhammen met choco wil. Maar, moet ik me daar eigenlijk wel schuldig over voelen? Want: hoe realistisch is die lunchbox ‘uit de boekjes’ nu écht, met drukbezette werkweken en kieskeurige eters? Andere mama’s vertellen.

Lieselot, mama van Titus (4) en Olmo (1): 

Boterhammen met confituur, dat gaat er tenminste in

Snip20190320_2.png

“Een schattig spiesje met miniboterhammen, kerstomaten en schijfjes komkommer, een avocadowrap met gebakken kip, kleurrijke quinoasalade met zes soorten vers gesneden groenten. Sorry, maar wie heeft daar tijd voor? Ik ben geen Bento-mom. En stel nu dat ik wel tijd had om ’s morgens te staan knutselen met groenten, dan zou ik ’s avonds die hele voedingsdriehoekverantwoorde rimram in de vuilbak mogen keilen. Neen, boterhammen met confituur, dat gaat er tenminste in. Het spannendste dat er hier al eens in een brooddoos belandt, zijn de salamiblokjes die ik nog over heb van het aperitief.”

Sumeyye, mama van Koray (5), Sem (2) en Ada (2)

“Ik ga om zeven uur ’s ochtends niet boetseren met brood”

Snip20190320_6.png

“Kerstomaatjes, mozzarellabolletjes, crackers, een gekookt eitje, een Babybel, sojaboontjes: ik stop er altijd wat kleine borrelhapjes als extra in. Al die Pinterestperfecte brooddozen zien er prachtig uit, maar ik ga echt niet om zeven uur ’s morgens beertjes boetseren met brood. Om te tonen dat laagdrempelige brooddozen ook best fun kunnen zijn, post ik elke maandag en donderdag wat lunchboxinspiratie op Instagram. Je vindt de inhoud van mijn brooddozen onder de hashtag #korayslunchbox.”

Laura, mama van Adriana (4) en Teodor (2): 

Ik doe in het weekend wel wat meer mijn best

Snip20190320_4.png

“Sommige weken is het vooral kaas en confituur, dat aanvaard ik ondertussen. Dan doe ik in het weekend wel extra mijn best. Ik geef altijd één boterham mee die ze lust, een kleine met choco bijvoorbeeld, zodat ik toch zeker ben dat ze iets heeft gegeten. Snel klaar en toch gezond: kleine snoeptomaatjes, druiven zonder pit, bananen, kant-en-klare stukjes bloemkool van Boni. Ik geef niets mee dat kan uitlopen, zoals aardbeien als het erg warm is. Anders lekt het ene doosje in haar rugzak op of in het andere, en is al de rest van het eten ‘besmet’. Dan eet ze niets meer.”

quotes.png

Zeg niet 'bietenwraps', maar

zeg 'Prinsessenpannenkoeken'

Snip20190320_7.png

Evi, mama van Senne (7), Roos (2) en Jasmijn*:

“Geen koekje meegeven bleek ook niet ideaal” 

“Je wil het gezond aanpakken, dus je geeft je kind fruit mee in de plaats van koeken. Ken je het? Wel, tijdens de eerste kleuterjaren verliep dat prima, maar daarna begon het: ruzie met een vriendinnetje (ze wilde hem geen koekjes meer geven) en de boodschap van de juf ‘dat ik Senne ook weleens een koek mocht meegeven’. Dus nu bak ik cake met yoghurt en appel en iets minder suiker, dat valt in de smaak!”

JUlie De Laet.JPG

Julie, mama van Emilia (3) en Chloé (1): 

Als het maar roze is

“Bij Albert Heijn hebben ze roze wraps, op basis van bieten. Wat beleg en groentjes erin en haar ‘prinsessenwraps’ zijn klaar. Buiten de schooluren werkt dat trucje even goed: scoren met de roze pizzabodems (Veganini) van de AH. Als het maar roze is!”

Liesbet, mama van Jules (8) en Theo (5) :

“Ze willen niet opvallen in de refter” 

Snip20190320_8.png

“Jules eet supergraag kikkererwten, maar die wil hij niet in zijn brooddoos. Met gekke ingrediënten valt hij te veel op in de eetzaal en dat vindt hij niet fijn. Ook eiermuffins en alles met ‘een geurtje’ zijn om diezelfde reden een no-go. Stinkt de hele refter plots naar scheten. Beter mainstream, dus. Meestal zijn het gewoon boterhammen. Als ik wat groenten en fruit wil meegeven, doe ik ze in een cupcakepapiertje, zodat ze niet tussen het brood gaan zitten. Eén keer per week haal ik de ‘vakjesbrooddoos’ uit. Zo’n doos bestaat uit verschillende compartimenten – voor granen, zuivel, eiwitten … Vul je elk vakje, dan weet je dat je kind de aangewezen hoeveelheid van al die voedingsgroepen mee naar school heeft. Ik vul die dozen dan met restjes van het avondeten en met wat ik in de koelkast vind: pasta in het granenvakje, een beetje saus, kaasblokjes, wat staafjes komkommer, een paar aardbeien en een schep yoghurt. Bestek plak ik aan de lunchbox vast. Anders vergeten ze het sowieso in hun boekentas.”